Tips & trix
Nedan följer några tips och trix som kan vara användbara när man tillagar eller har tillagat sin bearnaisesås.
- Om man misslyckas med att få såsen att gå ihop, på grund av att man haft för varmt eller inte vispat tillräckligt kraftigt, så kan man göra om såsen på nytt. När man häller ned det skirade smöret och får såsen att binda denna gång kan man använda även den misslyckade såsen och sakta låta den rinna ned under omrörning. På så sätt behöver man inte slänga alla ingredienser utan kan återanvända dessa.
- Det kan vara svårt att orka vispa såsen så kraftfullt som det behövs så att den inte skär sig. Ett tips är at använda en elvisp för att vispa såsen när man häller ned det skirade smöret.
- Man kan även göra bearnaisesåsen kall och på så sätt slippa allt trassel med värmen. Man byter då ut smöret mot rinnande smör istället.
- Tänk på att snöret och alla andra ingredienser blandar sig bäst om de håller en värme på cirka 50 till 60 grader.
- Om man får bearnaisesås över kan man återvärma den dagen efter om man häller den i en liten kastrull som man sätter i ett varmt vattenbad. Annars kommer såsen att dela på sig.